Jalousi udspringer fra barndommens svigt

Hvad er jalousi?

Følelsen jalousi stammer fra barndommens oplevelser, hvor man har oplevet at blive forfordelt af ens forældre i relation til en bror, søster eller andre. Dette kan også forekomme i andre sammenhænge, feks. børnehaven eller skolen.  Disse gentagne svigt har udviklet et lavt selvværd hos barnet, som når det når op i teenageralderen ofte vil opleve nederlag i forbindelse med deres kontakt til det modsatte køn. Som voksen vil de ofte have svært ved skabe kontakt med andre og vil ofte kun have ganske få kontakter med det modsatte køn. Når man som voksen møder et menneske, som giver en kærlighed, bliver det så dyrebart, at man går i evig frygt for at miste den kærlighed. Jo færre forhold selvfølelsen er baseret på, desto større angst er der knyttet til tabet, og desto større chance er der for, at jalousi vil opstå. En person med lavt selvværd som satser alt på et eneste kontaktforhold, vil være særlig disponeret for jalousireaktioner. Da han eller hun føler sig mindreværdig, vil han eller hun nærmest forvente at blive forkastet af partneren. Når personen endvidere er levende bange for at miste sin partner, vil personen blive mistænksom og let opfatte andre som rivaler. Her ser vi en tæt forbindelse mellem lavt selværd, mistænksomhed og jalousi. Jo mere tryghed ved eget værd, desto mindre jalousi. Jalousi er altid knyttet til usikkerhed omkring selvværdet.  Normal jalousi kan de fleste mennesker ofte selv klare, men er jalousien for stor og vedvarende er man nød til at få professionel hjælp, hvis ikke den skal udvikle sig til en decideret psykisk sygdom.. 

Der er 3 former for jalousi:

  • Den normale jalousi er den hyppigste. Det er en normal reaktion på, at man ikke får den opmærksomhed, omsorg og kærlighed, som man har behov for i samlivet, og man bliver bange for at miste, den man holder af (hvad enten man er barn eller voksen). Det er ofte en tilstand præget af blandede følelser af sorg og smerte.  Jalousi er en følelse man får når man rent faktisk står over for en trussel om at miste den / det man holder af. Det er altså en følelse der forholder sig til realiteterne. Måske fik man ikke kærlighed, da man var barn, og når man som voksen møder et menneske, som giver en kærlighed, bliver det så dyrebart, at man går i evig frygt for at miste den kærlighed. Det første skridt til at bekæmpe følelsen af jalousi er erkendelse af, at man har det sådan.
  • Den projicerede jalousi, ”tyv tror hver mand stjæler”.  Man tillægger samleveren de gerninger som man selv gør.
  • Jalousi kan udvikle sig til ”skinsyge”, der langsomt udvikler sig til en fortærende sygdom, hvor den udsatte, hensættes i vedvarende spekulationer, der til tider kan få karakter af en sindslidelse kaldet ”jalousiparanoia”. 

Jalousien består af:

  • Følelser som vrede, frygt, mistænksomhed, at være ked af det.
  • Kropslige reaktioner som ondt i maven, søvnløshed, hjertebanken, svimmelhed.
  • Negative tanker f.eks. omkring en selv, fremtiden, partnerens kærlighed, utroskab
  • Diverse handlinger som det at tjekke sin partners mobiltelefon eller mails, at blive mut og trække sig ind i sig selv, at græde eller skælde ud, at krydsforhøre.

Skinsyge er den følelse man får ved fantasier og forestillinger om at man kunne miste den / det man holder af og hvor forestillingerne løber af med en. Det er altså en følelse der ikke forholder sig til de faktiske forhold men til fantasier. Man får lyst til at kontrollere sin partner og er evigt mistroisk. Denne følelse stammer fra gamle tab og traumer og følges af en generel lav selvfølelse.

Facebooktwitter
Udgivet i Blog, Uncategorized.